Címoldal | Kosár tartalma | Jogi közlemény | Fórum | Csomagküldés díjszabása | Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Új hirdetés
Minden cucc
PC cuccok
- Komplett PC (2)
- Laptop cuccok (12)
- Alaplapok (2)
- Proccok (3)
- Videóbigyulák (1)
- Nyomatók (12)
- Hálózati kellneked (5)
- Monitorok (2)
- Egyéb cuccok (35)
- Madzagok (32)
- Hangbigyók (1)
- Vinyók (8)
HiFi cuccok
Hanglemezek
Autóalkatrész
Motoralkatrész
Kertigép alkatrész

Minden város
Budapest
Szentes
Balatonmagyaród
Postán
ApróhirdetésÉpítsünk olcsó cockpit hajtányt - I. rész: A kormány!
- Avagy van élet a G25 nélkül is... talán... Teszteljük le az Apollo termékeit!
Mert ugye van a G25 hatvanért, a MOMO harmincért... és vannak a profi force feedback kormányok rendelésre több száz ezer forintért. De mi van akkor, ha valaki nem akar ennyit költeni, mert csak mérsékelten függő. Van ilyen? Na nézzük!

Made in China, aztán Hamburg, majd Varsó, végül Budapest... nem egyszerű. Az Apollo ezek ellenére egy lengyel cég, akik most, talán, betörnek a játékpiacra... na nézzük! A csomagolás mindenesetre bizalomgerjesztő ;)
7db-ot rendeltünk az ominózus tesztünkhöz, de a magyarországi raktárban csak 4 fajta volt, szóval jövő héten jön majd a maradék három Hamburgból vagy Varsóból... nem is akarom tudni. A dobozokon csecse lengyel feliratok díszelegnek... vicces, vicces :)
Apollo RW1007 Monza - Ár: 5990Ft /db - Rendeléshez kattints ide!
Első ránézésre műanyag, bár második ránézésre is. Mondjuk ennyi pénzért mit akar az ember? Szegény eszköz megjárta Kínát, Németországot, Lengyelországot... szóval ezek tudatában szinte ingyen van.
Viszont, van hozzá kézifék! Igaz, hogy gagyi, de van. Igaz, hogy nem lineáris, csak egy mikrokapcsoló az egész, de mégis kézifék, ami remekül tapad az irodánk üvegasztalán a gumitappancsok segítségével. Sőt mi több, még váltó is van hozzá, ami plusz két mikrokapcsoló. Pöckölés után remeg a váltó, mint egy kejfeljancsi, de van és itt ez a lényeg.
Nos az "ergonometrikus" fék és gázpedál hagy némi kivetnivalót, 10 éves kor feletti felhasználók esetén az élettartam max. 1 óra, de ugye van az egy év garancia. Hardcore játékos meg úgysem vesz ilyet vagy 30 perc után megunja és akkor megússza a gyártó a garanciát.
Nos igen. A driver lemez nem olvasható, kerestünk gyorsan egy másik gépet ami nagynehezen benyalta, majd pendrive-ra copy az egyébként 1.2MB-os driver és mehet az install.
A gamez hamar megunódott, mert kiderült, a kormány nem lineáris, csak a formája kerek... olyan az egész, mintha kurzor gombokkal játszana az ember, csak épp a formája más... azért ez baj, nagy baj, de 10 éves kor alatt mindegy.
Hamar kiderült ennek az oka, mert mint a képen is látható, az eszköz nincs nagyon eleresztve vezérlő elektronika terén... Gyakorlatilag a potméter 1 és 0 értékekkel dolgozik, azaz amikor eléri a rövidzár értéket, elfordul az autó. Mikrokapcsolót is tehettek volna bele, de ez egyszerűbb és olcsóbb.
A poti amúgy nem túl bizalomgerjesztő, hardcore játékos semmiképp ne vegyen ilyet! Könnyen cserélhető, de hát akkor is. Unokáknak remek ajándék Karácsonyra, névnapra, szülinapra vagy mittudomén.
Az elektronika... vagyis itt kéne ennek lennie, ami ugye nincs. Ez egy minimal verzió. A "kettős rezgésű erő-visszacsatolás" pedig egy nagyon durva marketing túlzás, mert időnként tényleg remeg a kormány (fokozatmentesen zümmög), de annál még a telefonom rezgő csörgése is erősebb...
Buktuk a garanciát ;) De, ha lesz egy 10 év alatti kölök, akinek ajándékot kell vennem, ez egy remek befektetés és nincs rajta lenyelhető alkatrész :D
Apollo RW2050 Indianapolis - Ár: 7990Ft /db - Rendeléshez kattints ide!
Nos nézzük, mi van a cég palettáján egy picivel több pénzért! A doboz az előző kétszerese, ami már önmagában is reménykeltő...
...és megpillantom - mint utóbb kiderült - a sorozat legjobban sikerült darabját. Nincsenek felesleges kallantyúk, semmi felesleges csicsa, akartak egy jó és olcsó kormányt. Erő-visszacsatolás ennyi pénzért ugyan nincs, csak a már korábban megismert zümmögés, de kell a fenének, anélkül is lehet játszani!
Ja igen! PC és PS2 kompatibilis a cucc!
Először meglepett a kormány furcsa lepke formája, de nem kellett sok idő megtalálnom a kihúzható szárnyakat, ami lehetővé teszi, hogy stabilan feküdjön az ember ölében az egész. Persze vannak tappancsok, asztalon is lehet játszani. Jól tapad!
Íme a szárny, ami ki-be tolható és 10-15 perc alatt nem tudtuk letörni.
A helyes használat ölben, akár a pedálok nélkül is. Jó hír, ez a kormány már lineáris. Picit tekerem, picit mozdul az autó, jobban tekerem jobban mozdul. A gáz és a fékpedálról ez nem mondható el, ismét a potméteres "1-0" trükköt alkalmazták, de van gomb a kormány alatt is elég, nem kell a pedál!
Robosztus darab, nem nyeklik, nem nyaklik, jó a fogása is. Szétszedni nem mertem, mert ez olyan jó benyomással volt rám, hogy nem akartam lelombozódni. És ha netán széthullik, ott a garancia vagy tessék moddolni egy drágább potit bele, más amúgy sem tud tönkremenni ezen.
Gumis borítás, funkció gombok, stb. Ez a kormány már nem ciki.
És íme. A gyártó pontosan tudta, hogy ha valaki kipróbálja az "1-0" nem lineáris pedálokat, hamar elmegy tőle a kedve, így azonnal át lehet kapcsolni a kormány alatti két karra a gáz és a fék vezérlését.
A pedálon jól látszik, hogy lineárisan nyomkodható, potmétert rejt a belseje, de elektronika hiányában ennek semmi jelentőssége. Meg amúgy sem egy robosztus eszköz, csak eltörne... Pedál vissza a dobozba, ezt csak grátisz adták, tessék venni külön egy rendesebbet (majd kitérünk később erre is).
Apollo RW2060 Sao Paulo - Ár: 7990Ft /db - Rendeléshez kattints ide!
Ára, mint az előzőé, de a doboz kisebb... gyanús, nagyon gyanús.
De nem. Mindössze arról van szó, hogy a kormány dőlésszöge és hossza változtatható, a dobozban pedig összetolták. Van hozzá pedál, váltó és az első működő driver lemez!
Profilból jól látszik miről beszélek. Fel le hajtható, kihúzható, rögzíthető. Erre azért van szükség, mert ez a modell is használható asztalon (nagyon tapad) vagy két láb közé téve... nem dugva, téve! Nem ugyanaz és az előbbi sérülést okozhat :)
Íme a helyes tartás: behelyez, szorít, teker :D
A pedál ismét gány (nem lineáris), de mivel hiányzik a kormány mögül a már megszokott "fülecske", kénytelenek vagyunk használni.
Gomb van bőven a kormány mögött, de gáz/fék funkcióra egyik sem igazán alkalmas...
Ismét PS2 és PC kompatibilis csatlakozó lóg az eszköz végén...
Ez egy aranyos dolog: érzékenység állító kapcsoló a kormány számára. Erre szükség lehet, mert több játékban a 180 fokos fordulás kevésnek bizonyult és csak utólag értettem meg, hogy miért. Át kell kapcsolni!
A jó kép csalóka. Műanyag. Nagyon műanyag és szinte semmi szükség rá, de nagyon jól néz ki. A csavarok természetesen nem igaziak.
Viszont nagyon jól tapad!

Összegzésül: ha valakinek ez tetszik, építsen egy rendes pedált, a tartozékot pedig kukázza. A kormány ennyi pénzért jó, a sebváltó meg vakítja a parasztokat!
Apollo RW5005 Silverstone - Ár: 12990Ft /db - Rendeléshez kattints ide!
Csecse doboz, alig vártam, hogy kibontsam. Nem véletlenül hagytam utoljára a paletta legdrágább darabját.
Van itt minden: felfogató, tekerő, pedál, táp a végre valós erő-visszacsatolásnak. Rakjuk össze gyorsan!
Masszívan felszerelhető! Tényleg.
Zümm züümmm... telepítsünk (ismét szar a lemez, de ezen már meg sem lepődtem). Kalibráljunk és GO!
Na igen. Az első pofáraesés a pedál volt. Nem elég, hogy ez sem lineáris, még szar is. A műanyag annyira nyeklik-nyaklik, hogy a gáz nem tud eléggé visszatérni zéró állásba, amitől a még "nemkikopott" poti bezavar a kalibrálásnál...
...íme itt a kép: TEST DRIVE-ra egyáltalán nem installálható emiatt, FlatOut2-re pedig csak rásegítéssel...
...a rásegítés a következő: pedál megfog, zéró állásba húz, többi dolog kalibrál, majd elenged. Assza meg.
Nem csak a pedál nyeklik, a kormány és az agy 7-8mm holtjátékkal mozog, ami olyan hatást kelt, mintha le lehetne tépni, pedig miután szétszedtem, láttam, hogy nem... csak az illesztés pontatlan.
A következő pofáraesés az erő-visszacsatolás. A gyártó cég minden kormányra ráírja ugyan, hogy van, de azok csak zizegnek, ez végre tényleg erővisszacsatolt. Na de milyen... a linearitás fogalmát szintén nem ismeri, kattog mint egy vekker, egyet balra egyet jobbra, egyenes útszakaszon, aszfalton, mert épp olyan kedve van.
Ha leveszem a Force Level értéket, akkor már nem kattog annyira, de még így sem érzékelem, hogy lineáris lenne. Az egyetlen játékkal, ami igazán ki tudja használni, pedig nem sikerül tesztelni, a pedál már előbb leírt hibája miatt. Mondjuk érdekes, ha kihúztam a pedált akkor sem volt kalibrálható...
Na nézzük belülről! Gar matrica sértése nélkül szétszedhető... vajon miért? Ott a motor, ott a minimál elektronika, meg a madzagok. Ja igen, míg el nem felejtem. A legnagyobb pofáraesés, hogy a jóval olcsóbb két társa lineáris kormányzást tud, itt ismét az "1-0" módszert alkalmazták a potinál...
...biztos azért, mert jól tudták, hogy a kattogó erő-visszacsatolás órák alatt szétverné az olcsó potit, az előállítási keretbe pedig drágább nem fért bele. Így született egy kormány, aminek a dobozára már mindent rá lehet írni, ennek ellenére szinte semmit nem tud és kurzor élményt nyújt az irányítása.
Bár a kormányagyban van hely bőven, bele lehet moddolni az előző kormány elektronikáját és egy drágább potit, de akkor már bőven 20 rugó felett járunk, abból meg már Logitech MOMO-t lehet venni...
Állítólag a mai műanyagok már nagyon jók.
Végezetül egy műszaki retardáltság. Hűtőbordát feldrótozni a panelre egy tömegcikkben, ami ritmikusan rángatózik, egyszerűen szándékos szemétség...
A borda alatt egy kis kence, hogy azért valami értelme legyen, de pár nap, pár hét, és a borda úgy is leesik.

Összegzés: Egy hónap G25 használat után, ez olyan, mint egy trabant, de lehet, ha életemben először ülök autóban, akkor az is nagyon jó.

Folytatjuk...

Hozzászólás írása

Név:
Hozzászólás:

[ ugrás a topicra ]

#24 - 2010-06-19 17:09 - vendég

Sziasztok. Az a problémám hogy egy kicsit minden játékban balra húz a kormány. Minden beállítást próbáltam a játékokban de semmi. Ötlet?


#23 - 2010-05-28 19:41 - Gábor (vendég)

de nekem kih jon az áram


#22 - 2010-05-28 19:30 - Gábor (vendég)

na sziatok nekem a pedál a rosz van bene 2 kis motor és azok nem adnak átt segitsetek kicsit elöreis kösz


#21 - 2010-05-28 19:25 - Gábor (vendég)

na sziatok nekem a pedál a rosz van bene 2 kis motor és azok nem adnak átt segitsetek kicsit elöreis kösz


#20 - 2010-01-29 0:45 - Wstreak®

Mivel toltál FlatOut-tal?


#19 - 2009-01-31 17:29 - vendég

zr


#18 - 2007-12-04 22:33 - ... (vendég)


#17 - 2007-11-14 14:19 - Murphy (vendég)

RW-2009-et próbáltam! Ezen az áron nincs vele probléma függően attól ki-, mit engedhet meg magának! Kicsit elfogultak vagytok vagy a Logitec szólt belőletek?


#16 - 2007-10-22 14:24 - vendég

Hát ez nagyonkomoly!Ez a jó őszinteség jó szókimondó:)Remélem G25 majd nem ilyenleszxDIKSZDÉ:D


#15 - 2007-09-02 23:02 - vendég

Szép, a saját termékeiteket járatjátok le! :D Legalább őszinték vagytok és emiatt tudjuk mit nem kell megvenni :D :D


#14 - 2007-08-31 21:21 - vendég

Legegyszerűbb, ha a kiszedett potival a kezedben besétálsz az Árwill-ba a Bercsényi utcában (11. ker.).


#13 - 2007-08-20 14:42 - vendég

hükk :)


#12 - 2007-08-19 23:42 - LoLLeR (vendég)

Hali!
Hol tudok venni a kormányhoz potit?
Mert ami van most neked, több mint biztos, hogy az irányzék potival van vmi gigszer, mert alap állapotban is balra húz.
Előre is köszi az infót!
LoLLeR


#11 - 2007-08-15 15:09 - Broki PC (vendég)

Halljátok, ha valaki minőséget akar meg is kell fizetni!!Ennyiért mit várunk?!Aki profi cuccot akar annak őrofi fizu kell előbb!Üdv


#10 - 2007-08-03 15:43 - MC Pite (vendég)

14Kért Logitech FFB-s kormány van, jó erővisszacsatolás, jó driverek, fokozatmentes és strapabíró és nagy pedálok; az alatt meg 4K-ért a metróba mezei kormány (speedlink) aminek a pedáljai megint fokozatmentesek. Többi kb hanyagolható is...


#9 - 2007-08-01 15:17 - bird (vendég)

LOLKA Ki mer ilyen szart megvenni ? Emberek!!!!


#8 - 2007-07-31 19:56 - Endre (vendég)

HEHEHEHE :D


#7 - 2007-07-31 18:26 - F5 (vendég)

nnya. vettem egy RW2050-et. Nem olyan borzasztó, szerintem nem kell a pedál linearitásán ennyit mojolni. engem spec, nem érdekel. Mondjuk lehetne egy kicsit keményebb a kormány rugója.


#6 - 2007-07-28 20:10 - bc8x (vendég)

googléba rákerestem, tényleg hasonlít, a kormányagy szinte teljesen megegyezik... mondjuk ahhoz komolyabbnak tűnő pedált adnak.


#5 - 2007-07-28 17:56 - Butch (vendég)

Egyébként a "legdrágább" darab a Saitek R440-re nagyon hasonlít, ismeri valaki ezt a típust?


#4 - 2007-07-28 14:58 - mogyoro

Igen, a két középsővel lehet játszani. Az a kettő alsó kategóriás, force feedback nélküli kormánynak nem rossz. Csak a dobozon szereplő feliratok idegesítőek. Pedált majd később megírom, meg nézünk majd olcsó, de működő force feedback kormányt is, ha egyáltalán létezik.


#3 - 2007-07-28 13:54 - Jenci (vendég)

Akkor most a két középsőt kell venni? És pedált akkor honnan?


#2 - 2007-07-28 3:00 - noip (vendég)

ez nagyon durva. haver vett valami olcso kormanyt, ami ezekre hasonlit, 9k volt, de eskuszom az linearis volt es lehetet is tok jol jatszani vele. az is remegett, persze ossze vissza, inkabb ki is kapcsoltam a ... ba. :D


#1 - 2007-07-28 2:06 - vendég

A többi olcsó kormánnyal ugyanez a baj, csak nem merik leírni. GRAT! Ezért járok ide!webcamAz oldal üzemeltetője a BlueBrand Kft.